sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Näkkäriä, gluteenitonta sämpylää

Eilen aamulla heräin jälleen "normaali" aikaan...eli klo 7.00. Olishan se kiva nukkua vapaapäivinään pitkään, mutta minkäs teet kun ei nukuta, niin ei....
Aamulla ennen kuin lähdin aidanlaittoon tuonne ulos, niin tekasin itselleni sämpylää ja näkkäriä.

Olen yrittänyt kehitellä /etsiä sitä reseptiä gluteenittomassa leivässä mikä olisi niin hyvää että sitä tekisi uudelleen ja se tuntuisi siltä;"kuin ennen vanhaan söi" leipää =D

Tähän asti sitä ei ole löytynyt, mutta NYT löysin!!! Ihan mielettömän hyviä sämpylöitä sain tehtyä.

Näkkäri jota myös tein on hyvää ja sitä on kiva nakerrella, mutta sämpylät!!! <3 <3 NAM!!!! Kerrankin sain oman mieleistä....luulin jo että kaikki gluteenittomat leivät ovat jotenkin erilaisia maultaan.....mutta nämä ovat kyllä ihan huikean hyvän makuisia sämpylöitä.

Tässä ensin ohjetta sämpylöihin....sitten ohje näkkäriin;



Gluuteenittomat sämpylät
16 kpl

    25 g hiivaa
    4 dl  vettä
    1 rkl  psylliumia
    1 dl   kaurahiutaleita
    1/4 tl suolaa
    1/2 rkl sokeria
    1/2 dl margariinia
    50 g juustoa (raastettuna)
    1/2 dl tattarijauhoja
    4 dl gluteenitonta jauhoseosta

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää psyllium ja kaurahiutaleet. Anna turvota 10 minuuttia.
Sekoita joukkoon suola, sokeri, rasva ja juustoraaste.
Lisää jauhot pienissä erissä samalla sähkövatkaimen taikinakouluilla sekoittaen.
Öljyä kätesi ja pyörittele taikinasta sämpylät.
 Kohota gluteenittomat sämpylät leivinpaperoidulla pellillä lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia. Gluteenittomat hiivataikinat kestävät vain yhden kohotuksen, joten kohota ne leivonnaisina, ei taikinana.
Paista gluteenittomia sämpylöitä 225 asteessa 10 minuuttia.



Ha sitten siihen näkkäriin.....Gluteeniton näkkileipä syntyy maissijauhoita sekä siementen sekoituksesta. Anna näkkileivän jäähtyä ja kuivua kunnolla ritilällä ennen tarjoilua.

Gluteeniton näkkileipä
 
2 dl maissijauhoja
0.5 dl kurpitsansiemeniä
0.5 dl siemnen mix:ä
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl  suolapähkinöitä muruina (näistä tulee suola joka tuohon näkkäriin tarivaan, jos et käytä suoläpähkinä, lisää suolaa)
2.5 dl vettä
0.5 dl öljyä

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon vesi ja öljy. Sekoita nopeasti pehmeäksi taikinaksi.
Levitä löysä taikina leivinpaperoidulle uunipellille ja aseta päälle toinen leivinpaperiarkki. Kauli hyvin ohueksi levyksi. Irrota varovasti päällimmäinen paperi ja leikkaa levy ruuduiksi.
Paista näkkileipää 150-asteisessa uunin keskitasossa 50-60 minuuttia, kunnes leivät ovat täysin kuivahtaneet. Anna näkkileivän jäähtyä ja kuivua vielä kunnolla ritilällä.


Kyllähän tuota näkkäriäkin nakertaa ihan mielellään....on sekin hyvää.... Tänään jatkuu vielä ulkona aitauksen teko....joten sinne on nyt lähdettävä,  mukavaa sunnuntai päivää kaikille.

2 kommenttia:

  1. Sämpylät kuulostavat hyviltä!
    Minun kohdallani vaan tuo hiiva tekee tenkkapoon sämpylöiden kohdalla...mutta näkkäri on tuttu juttu ja itse teen kaksi kertaa viikossa gluteenittomia teeleipiä!
    Niihin voi vaihdella aineksia välillä niin saa hieman eri makuja.
    Ja leivinjauhe käy onneksi! =)

    Kiitos ohjeista ja lempeitä toukokuun tuulia täältä Mantelilaaksosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä ja vaikka nyt aamulla täällä maa jälleen valkeni niin eiköhän ne lempeät toukokuun tuulet meidänkin kylän jossain vaiheessa tavota! Iloista uutta viikkoa sinulle!

      Poista

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Loma hommeleita

 Pari päivää lomasta mennyt ja paljon pientä puuhastelua on tullut tehty ja apuna ollut. Tulee itselle hyvä mieli kun pystyy olemaan apuna. ...